Magamról

Belényesi Máté vagyok, tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem programtervező informatikus BSc. szakán végeztem, jelenleg ugyanezen a szakon vagyok MSc-s hallgató. Tanulmányaim mellett egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom programozóként. Már gimnáziumi éveim elején is érdeklődtem a programozás iránt. Kezdetben csak saját magam olvastam utána annak, ami érdekelt, majd próbáltam ki azokat. Már az elején a legegyszerűbb programok megírása után nagy sikerélményem volt és lenyűgözött a lehetőségek tárháza, amiket alkothatunk egy számítógép és néhány egyszerűbb segédprogram használatával. Tetszett, hogy csupán a logikus gondolkodást használva, bármit meg lehet alkotni, amivel a képzelőerőnk bír. Ha nem tetszik az eredmény, akkor több-kevesebb változtatással létrehozható az újragondolt változat. Ezek után számomra világos volt a döntés, hogy egyetemi tanulmányaimat is ezen a területen szeretném folytatni, hogy olyan ismereteket szerezzek, amit később akár egy munkahelyen is tudok majd hasznosítani.

Napjainkban egyre több forrásból lehet hallani, hogy növekszik az igény a szoftverfejlesztők, programozók, illetve informatikai tudással rendelkezők iránt. Ezen kívül a mindennapjainkban is körül vesz minket az információs technológia, szinte már elkerülhetetlen a használata ügyeink intézésekor is. Szintén olvashatjuk, hogy egyre többen szeretnének programozók lenni, elsajátítani az ehhez szükséges ismereteket. Manapság ez nagyon jó választás. A megfelelő tudással értékes emberek lehetünk a munkaerőpiacon, több területen is hasznosíthatjuk ismereteinket, rengeteg különböző részterülettel foglalkozhatunk. Stabil állásra tehetünk szert, ahol megbecsülnek, és amivel nem utolsó sorban jó anyagi körülményeket biztosíthatunk magunknak.

Ezek jó kilátások, ugyanakkor azért, hogy megfelelő tudással rendelkezzünk sokat kell tenni és nem is biztos, hogy mindenki talál magának megfelelő forrást, ahol elkezdheti a tanulást. Ezért döntöttem úgy, hogy létrehozom ezt az oldalt, ahol bárki elsajátíthatja a programozáshoz szükséges ismereteket az alapoktól, aki követi a videókat, tananyagokat. Az oldal ugyanakkor azoknak is szól, akik már régebb óta tanulnak programozni és szeretnének fejlődni. Természetesen azok is megtalálhatják a számukra megfelelő anyagot, akik nem feltétlenül szakmaként szeretnék választani az informatikát, szoftverfejlesztést, hanem csak mint hobbi érdeklődnek a téma iránt.

További célom, hogy kialakuljon egy közösség, egy olyan felület, ahol az emberek egymást is tudják segíteni és tőlem is tudnak kérdezni. A tudást elsősorban videós formában szeretném átadni, melyhez létrehoztam a szintén Pretoript névre hallgató YouTube csatornát. Emellett még Facebookon, illetve Instagramon is osztok meg tartalmakat. Illetve erre a weboldalra is kerülnek ki érdekes cikkek a blog menüpont alatt. Szintén lehet csatlakozni az oldal Discord szerveréhez, illetve támogathatjátok munkásságomat Patreon-on.

Remélem sikerül mindenkinek megtalálnia a számára megfelelő tartalmakat és profitálni tud belőle. Sok sikert kívánok a céljaid elérésében!

És hogy honnan a névválasztás? Ez egyelőre titok, de aki követi munkásságom, talán egyszer erre is választ kap 🙂